ca 5 portioner
8-10 potatisar (gärna mjölig sort)
5 dl mini fraiche (går ju såklart bra med lätt och vanlig också om man hellre vill ha det)
1 burk färskost 3% (Philadelphiaost använde jag)
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ev lite riven ost att toppa med :)
1 sats av min (eller egen ;) ) köttfärsås:
Sätt ugnen på 200 g
Smörj en ugnsäker form med höga kanter.
Rör ihop mini fraiche, färskost och pressad vitlök och salt och peppar.
Skala och skiva potatisen, lägg den i creme fraiche blandningen och rör runt.
Varva köttfärs och potatisröran i formen. Börja med färs och avsluta med potatis.
Grädda i ugn i ca 45 min eller tills potatisen blivit mjuk. Ta ut och toppa med lite riven ost.
Sätt in i ugn igen och låt osten bli gyllenbrun ca 5 min.
Ta ut och låt stå 15 min så den får sätta sig innan servering.
Servera med en matig sallad. Mums.

Jag gjorde köttfärssås och spagetti ena dagen och dagen därpå denna goda gratäng på resterna av färsen. Gillar att kunna förberada och använda mer än en gång. Gör för det mesta lunchlådorna av rester från gårdagens middag. Då vet jag dessutom hur många points det blir :)
Originalrecept hittar ni på http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2010/01/28/potatisgratang-med-kottfarsas/
Mat,
Middagstips,
Recept,
Viktväktarna,
Kommentera