2 limpor
Dag 1
500 gram vatten
300 gram rågkross
100 gram solroskärnor
100 gram pumpakärnor
50 gram krossat linfrö
40 gram salt
Dag 2
60 g jäst
500 gram vatten
300 gram mörk sirap
300 gram grovt rågmjöl
300 gram fint rågmjöl
300 gram vetemjöl special
Fröblandningen från dag 1
2 brödformar
Till brödformarna: Flytande margaring + ströbröd
Dag 1:
Koka upp vattnet.
Blanda rågkross, solroskärnor, pumpakärnor, linfrön och salt i en bunke. Häll över det kokheta vattnet.
Lägg plastfilm om bunken och låt stå över natten i kylskåpet.
Dag 2:
Smula jästen i bunke till bakmaskinen. Ljumma upp vattnet till 37 grader.
Låt jästen lösas upp med vattnet, tillsätt sen sirap och all mjöl samt fröblandningen från dag 1. Låt degen gå i maskinen på låg hastighet i minst 30 minuter. Smöra och bröa under tiden 2 brödformar. Fördela degen (som är rätt kletig) i de bägge formarna. Tryck ner den i formarna och pudra över med lite mjöl, låt jäsa under duk i 40 minuter. Ställ ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden långt ner i ugnen, spraya med vatten rätt in i ugnen så blir bröden knapriga och fina :)
Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ca 70 min. Håll uppkik då de lätt kan brännas vid, lägg isåfall över folie.
Ta ut och låt svalna, påsa och låt stå över natten före servering.
Bröd,
Mat,
Recept,
Viktväktarna,
Kommentera